groeiende inkomsten
In de financiële administratie van elk bedrijf valt nog veel te winnen. Risico’s kunnen doormiddel van het aanvragen van subsidies worden verlaagd. Om hulp bij subsidieaanvraag te bieden heeft Basset een 4-stappen-plan opgesteld.

Ondernemingen maken veel kosten, personeelskosten zijn vaak de grootste kostenpost van een bedrijf, waarschijnlijk bij die van u ook. Om bedrijven hier enigszins in tegemoet te komen, kunnen zij subsidies aanvragen. Vaak zijn subsidies gericht op projecten, waardoor de aan te vragen subsidies erg kunnen kunnen verschillen. Zo kunnen bedrijven vaak subsidie aanvragen bij innovatieve projecten. Door dit doolhof van subsidieregelingen, is subsidie aanvragen voor elke onderneming dan ook een heel karwei. 

Van de meer dan 1600 subsidies die in Nederland beschikbaar zijn, zijn ruim 300 speciaal voor ondernemingen. Ondernemingen hebben vaak niet de tijd of de expertise in huis om goed uit te zoeken voor welke subsidies zij in aanmerking komen, waardoor zij al snel geld mislopen. Door het volgen van de volgende 4 stappen kunt u voorkomen dat u geld misloopt.
Subsidie aanvragen
1. Begin op tijd - subsidies aanvragen kost tijd
Houd er rekening mee dat het aanvragen van subsidies veel tijd kost. Bij sommige aanvragen wordt er om een uitgebreid projectvoorstel gevraagd of duurt de verwerking van uw subsidieaanvraag erg langOmdat er dus een groot aanbod is aan subsidieregelingen, is het belangrijk om op tijd te beginnen met uitzoeken welke subsidies uw bedrijf of welke subsidies u voor een project kunt aanvragen.  Zoek van tevoren goed uit aan welke voorwaarden u moet voldoen bij het aanvragen van de desbetreffende subsidie. In de meeste gevallen geldt dat u geen subsidie meer kan aanvragen wanneer een project van start is gegaan. Ook hebben subsidies vaak een deadline, die u natuurlijk niet wilt missen. Dit probleem kunt u omzeilen door vroegtijdig te beginnen met de juiste gegevens te verzamelen zodat u uw aanvraag op tijd kunt indienen. 


2. Verdiep u in de mogelijkheden - op welke subsidies heb ik recht?
Er zijn heel veel verschillende subsidies, maar er is lang niet altijd evenveel bekend over deze subsidies. Aanvragen vergt vaak veel kennis en informatie en kan maanden duren. Hiervoor is het verstandig een gesprek aan te gaan met de subsidieverstrekker. Inventariseer daarbij welke van uw bedrijfsactiviteiten in aanmerking komen voor welke subsidie. Het kan natuurlijk ook zijn dat uw proces net buiten de grenzen van de subsidie valt, maar dat het met enige aanpassing wel voor een subsidie in aanmerking komt, al met al een hoop geregel.


3. Stel een verantwoordelijke aan - verklein het risico
Juist omdat het zo veel werk is, kan het een goed idee zijn om iemand verantwoordelijk te maken voor de subsidie aanvraag. Het kan een werknemer zijn die zich hier in verdiept, maar u kunt ook een externe partij in dienst nemen om dit werk van u over te nemen. Door iemand verantwoordelijk te maken voor deze taak, verklein je het risico dat subsidies te laat worden aangevraagd.


4. Houd controle over het proces - voorkom misverstanden
Als u dan al die moeite gedaan heeft om de subsidie aan te vragen en het wordt u toegezegd, is het van belang dat de papieren ook in orde zijn. Subsidieaanvragen gaan vaak mis, en om geen problemen te krijgen zo ver in het traject, moet vanaf het begin af aan al een dossier bijgehouden worden. Hierin moet onder andere het bewijs van de gemaakte kosten opgenomen worden, met in sommige gevallen ook een accountantsverklaring.
Wilt u weten voor welke subsidieregelingen uw onderneming in aanmerking komt?
Vraag de Basset bedrijfsscan aan